dilluns, 23 d’abril del 2007

Universitat per la Pau i el Diàleg

LA UNIVERSITAT, PEL DIÀLEG I LA PAU

Com a ciutadans i ciutadanes, demòcrates i universitaris, ens sentim obligats a expressar públicament la nostra preocupació pel risc creixent de que la política institucional es desacrediti cada cop més davant de la nostra societat, afeblint la legitimitat del sistema democràtic.

  • La transformació del desacord polític en un exercici d’enfrontament permanent de gran violència verbal és una amenaça per al clima de convivència i també per al desenvolupament econòmic i social del país. La conversió d’alguns mitjans de comunicació en transmissors incessants de desqualificacions i injúries obstaculitza l’aproximació entre posicions discrepants que ha de ser l’objectiu del debat democràtic.
  • En democràcia, les diferències ideològiques, socials o territorials han de ser i poden ser gestionades per la via de la negociació, amb exclusió categòrica de la violència terrorista, de l’extorsió i de l’insult personal. No pot haver-hi diàleg democràtic sota l’amenaça de la violència. No pot haver-hi un acord durador sense diàleg. Reclamem que així sigui també de manera especial en el procés de recerca de la pau civil al País Basc, un procés que exigeix absència de violència i respecte als drets humans.
  • Les entitats representatives del món del treball i de l’empresariat, els col.legis professionals, les organitzacions no governamentals, les universitats i altres col.lectius socials han de reclamar a tots els dirigents polítics que –per damunt dels seus interessos partidistes- demostrin un respecte inequívoc als valors i les regles de l’estat democràtic de dret que garanteixen la convivència ciutadana.

Per tot això i en l’àmbit universitari, ens comprometem a impulsar i donar suport a totes les iniciatives destinades a promoure els valors que inspiren la cultura del diàleg i de la pau. L’enfortiment d’aquests valors és el fonament més sòlid per a desterrar del nostre entorn totes les manifestacions de la intolerància, la violència i la guerra.

1 comentari:

Universitat per la Pau i el Diàleg ha dit...

Per adherir-vos al manifest, envieu un correu electrònic a

uni.dialeg@gmail.com

Especifiqueu nom, cognom, facultat, universitat i de quin sector universitari formeu part (alumnat, professorat, PAS, investigadors en formació o altres.)